Cât timp tehnologia se dezvoltă, amenințările cibernetice sunt din ce în ce mai mari, iar un SOC devine vital pentru ca o afacere să rămână profitabilă, să susțină operațiuni și să se mențină în conformitate cu regulile ce trebuie respectate. Totuși ce este SOC?
SOC provine din engleză – security operation center – și se referă la o unitate operațională ce are ca scop monitorizarea rețelei, detectarea amenințărilor și a informațiilor de securitate, investigații și răspunsuri privitoare la diferite incidente, urmărind potențialele riscuri.
SOC as a Service, prescurtat SOCaaS, reprezintă un SOC externalizat, ce lucrează 24/7 și astfel oferă servicii avansate de monitorizare și securitate bazate pe cloud. Această unitate operațională vine cu o echipă bine pregătită, calificată și certificată, ce deține informații actualizate despre amenințările cibernetice și tehnologii și echipamente de ultimă generație. Într-un SOCaaS există permanent programe de training ce îi ajută pe angajați să gestioneze amenințările cibernetice, toate aceste beneficii la un cost rezonabil. În timp ce un SOC intern presupune nevoia firmei de a fi echipată cu toate echipamentele ce previn și detectează potențialele atacuri cibernetice, un element costisitor de securitate în infrastructura IT, cu SOCaaS firma plătește doar serviciile ce sunt utilizate – un mare avantaj.
Haideți să vedem ce avantaje mai există.

  1. Detectare și remediere mai rapidă. Folosind o combinație de tehnologie avansată și automatizare, precum supravegherea umană, echipa SOC poate identifica, clasifica, prioritiza și remedia în mod corespunzător evenimentele de securitate.
  2. Risc considerabil redus pentru incidentele de securitate. SOCaaS funcționează continuu, oferind capacități de monitorizare, detectare și răspuns 24/7. Amenințările sunt limitate și neutralizate rapid, permițând astfel organizațiilor să-și reducă „breakout time”-ul – fereastra critică dintre momentul în care un intrus compromite primul dispozitiv și momentul în care poate accesa alte componente ale rețelei.
  3. Scalabilitate. Echipele și serviciile din SOCaaS pot fi mărite sau reduse cu ușurință în funcție de nevoile organizației sau ca răspuns la evenimente specifice. Prin comparație, într-un model SOC intern, resursele – și resursele umane, în special – sunt limitate și nu pot fi adăugate rapid în perioadele de nevoie.
  4. Securitate la zi. Menținerea la zi cu cele mai recente instrumente și capabilități SOC poate fi dificilă cu bugetul limitat de IT și securitate al unei organizații. Un furnizor de SOCaaS, pe de altă parte, are scara necesară pentru a-și menține setul de instrumente actualizat și oferă clienților săi beneficiile securității de vârf.

Totuși, există și niște provocări cu care SOCaaS se confruntă. Configurarea inițială a tehnologiei SOCaaS în rețeaua clientului și implementarea protocolului de monitorizare necesită o integrare riguroasă și teste adecvate. Există o preocupare și pentru securitatea datelor – e necesar ca datele companiei să fie protejate atât în rețeaua clientului, cât și în cea a furnizorului SOCaaS, implicând o atenție deosebită asupra securității lanțului de aprovizionare.
Totodată, trebuie să se mențină în conformitate cu standardele reglementate, iar acest aspect necesită comunicare și raportare continuă, fie intern, fie către entități externe, fiind necesară clarificarea rolului furnizorului SOCaaS în această privință.
În cadrul echipei ITADVISER, practica zilnică SOCaaS “zero cyber incident”, arată cât de importante sunt pentru procesele de business activitățile pro-active de protecție a datelor, a informațiilor de securitate, monitorizarea rețelei, urmărirea riscurilor, topicuri incluse totodată și în cursurile de cybersecurity pe care le organizăm periodic.

Call Now Button